Ierusalimul la jubileu

4. Şi în vremea aceea se vor sprijini picioarele Lui pe Muntele Măslinilor, care este în faţa Ierusalimului, la răsărit; iar Muntele Măslinilor se va crăpa în două de la răsărit la apus şi se va face o vale foarte mare şi jumătate din munte se va da înapoi către miazănoapte şi cealaltă jumătate către miazăzi. Zaharia 14

Președintele Trump s-a angajat să mute ambasada SUA la Ierusalim, însă Autoritatea Națională Palestiniană îl dorește ca viitoare capitală a lor. Scott Ross de la CBN a făcut un tur al orașului și a descoperit semnificația Ierusalimului, care devine tot mai mult punctul central al istoriei și al profeției.

16508532_10150783677349969_7079781642512186051_n.jpg
Orașul Vechi, Muntele Templului și Muntele Măslinilor au legături comune. Pe lângă semnificația biblică, ele se află în acea parte a orașului pe care palestinienii o doresc ca viitoarea lor capitală. Scriptura spune: „Ierusalimul e o cetate așezată pe un deal…”
Ne aflăm în acest moment pe Muntele Măslinilor și privim înspre Muntele Templului, o panoramă splendidă a Orașului Vechi, iar în spatele său se află Orașul Nou. Chaim Silberstein, fondatorul și președintele organizației Keep Jerusalem, este convins că orașul trebuie să rămână unit. Am petrecut ziua împreună, privind Ierusalimul din diferite puncte pentru a-i înțelege complexitatea.
Ierusalimul, în geopolitică, stă așezat pe multă dezbinare, atât între evrei, cât și între națiunile arabe. Ierusalimul a fost cucerit de mai multe ori decât orice alt oraș din istorie. Totuși, e singura capitală pe care poporul evreu a cunoscut-o vreodată. Dar lumea încă refuză a-l recunoaște ca fiind capitala lui, chiar dacă acest lucru e menționat de peste 640 de ori în Vechiul Testament, dar nu apare nici măcar o dată în Coran.
Ierusalimul e capitala Israelului. Știm că acum 3 000 de ani, împăratul David a cucerit Ierusalimul, și-a așezat reședința aici și, pentru mii de ani, evreii au avut suveranitatea asupra Israelului. O mică parte dintre evrei a locuit dintotdeauna în Palestina, în Israel, dar am văzut o adevărată întoarcere a poporului evreu doar în ultimii 150 de ani.
Astăzi, când privim Ierusalimul, îl vedem dezvoltat. În ce moment au decis palestinieniică aceasta e capitala lor ?
Asta a apărut doar când israelienii au eliberat Ierusalimul, în 1967. S-au schimbat atunci pentru că voiau să ne alunge. Atunci au creat această idee că își doresc un stat palestinian, cu capitala la Ierusalim.
Pe scena lumii, Ierusalimul apare ca fiind divizat între est și vest. Orașul Nou, din vest, e preponderent format din evrei. Partea mai veche, înspre est, se întinde de la nord la sud. Majoritatea arabilor din oraș locuiesc în această zonă, lângă un număr aproape egal de evrei.
În situația orașului, așa cum este el acum, e realistă discuția despre divizarea Ierusalimului ?
Cred că ar însemna un dezastru istoric și o greșeală imensă, pentru că divizarea Ierusalimului ar crea exact efectul opus al păcii. Din 1949 până în 1967, Ierusalimul a fost divizat, iar Iordania controla zona estică. În Războiul de Șase Zile din 1967, Israelul a recâștigat controlul.
Silberstein m-a dus pe câmpul de bătaie care a răsturnat situația.
Aici este locul unde au avut loc lupte corp la corp, nu-i așa ?
Da, aceasta a fost probabil cea mai crâncenă bătălie din Războiul de Șase Zile din Ierusalim. Între partea vestică și Muntele Scopus era un deal unde se ținea muniția. A fost esențial să câștigăm acest deal. Biblia numește Ierusalimul „cetatea marelui împărat”, iar Ierusalimul a avut mulți împărați.
În 1964, regele Hussein al Iordaniei a început construcția unui palat pe vârful dealului, aflat pe limita nordică a Ierusalimului. Războiul de Șase Zile i-a stricat planurile. Acest loc e cunoscut nu pentru palatul regelui Hussein, ci al împăratului Saul.

16387004_10150783147439969_7249539138257768714_n
De aici, de sus, e ușor să vedem de ce împărații vechi și noi au vrut să cucerească acest deal. Privind spre est, înspre pustia Iudeii, în spatele pustiei sunt munții Moabului, unde se află Iordania astăzi și putem vedea până la Marea Moartă și valea Iordanului. Aici, dedesubt, e cartierul evreiesc Pisgat Ze’ev, iar la nord este Neve Yaakov. Aceste două cartiere sunt înconjurate de cartiere arabe.
Dacă am diviza Ierusalimul și am spune că tot ce e la stânga e Palestina, atunci 95 000 de evrei care locuiesc în aceste cartiere s-ar trezi în Palestina. Cum am putea să îi despărțim, când ei sunt atât de integrați ?
Privind spre nord, putem vedea ținuturile biblice Iudeea și Samaria, cunoscute ca Cisiordania. În depărtare, la doar 8 km de Ierusalim, e orașul Ramallah, sediul guvernului Autorității Naționale Palestiniene.
Important în înțelegerea problemelor strategice ale Ierusalimului e să ne întrebăm care e scopul arabilor. Ei știu că Ierusalimul e inima poporului evreu și ei cred că dacă reușesc să captureze Ierusalimul, vor reuși să cucerească Israelul.
Silberstein crede că arabii atacă pe trei fronturi principale în tentativa lor de a cuceri Ierusalimul: prin forță, propagandă și la nivel diplomatic, dar și prin demografie.
Ei construiesc mereu în Ierusalim structuri ilegale și au reușit să creeze un teritoriu continuu ce pleacă din Ramallah, din nord, prin Ierusalim, prin Orașul Vechi, până la Betleem, în sud. Prin asta, au infiltrat un „cal troian demografic” în Ierusalim.
Aveți vreo speranță că acest oraș va fi până la urmă întregit ? Vedeți un viitor luminos la orizont, sau nu ?
Zaharia 14 vorbește despre ce se întâmplă pe Muntele Măslinilor. Aici va fi un cutremur, va fi război și tot soiul de lucruri supranaturale. Încă nu s-au întâmplat. Se va întâmpla în viitor, însă Zaharia își sfârșește profeția spunând: „Ierusalimul va fi liniștit”. Întrebarea e cum vom ajunge acolo.
Cred că menținerea unității Ierusalimului sub suveranitate israeliană e ceea ce va aduce pacea acestuia. Cu siguranță aceasta e o anticipare la evenimentul nemaipomenit pentru care sperăm și ne rugăm, și care va aduce pace deplină, Ierusalimului, dar și lumii întregi.

Reclame

Un gând despre “Ierusalimul la jubileu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s