Distrugerea Mormantul lui Iona dezvaluie un palat incredibil de vechi al regelui biblic Sanherib

11. Dar Mie cum să nu-Mi fie milă de cetatea cea mare a Ninivei cu mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, care nu ştiu să deosebească dreapta de stânga lor, şi cu un mare număr de dobitoace?” Iona 4

Palatul biblic al regelui Sanherib,îngropat sub mormântul profetului Iona în orașul biblic Ninive,dificil de descoperit de către arheologi irakieni, a fost scos la lumina ca urmare a „eforturilor”depuse de statul islamic (ISIS) pentru a distruge site-ul și a-l jefui de antichitățile sale de  neprețuit.

Altarul este, conform traditiei, construit pe locul unde a fost îngropat profetul Iona, cunoscut sub numele de Nabi Yunis în Coran. Situat în orașul irakian Mosul, structura a fost distrusă de ISIS în iulie 2014. Atunci când orașul a fost eliberat de trupele irakiene în urmă cu câteva săptămâni, arheologuii au fost surprinși să descopere că ISIS nu a folosit numai dinamită pentru a distruge altarul, ci grupul terorist a sapat tuneluri pe  dedesubt și au scos sute de artefacte pentru a le vinde pe piața neagră.

Cu toate acestea, tunelurile au relevat o comoara complet neașteptată: veche de 2300 de ani, palatul regelui Sanherib, menționat în Biblie. În timpul domniei lui Sanherib, Ninive a fost una dintre cele mai bogate orașe din lume, campania sa militară împotriva Regatului lui Iuda este descrisă în Biblie.

1. După atâtea lucruri şi atâta credincioşie, a venit Sanherib, regele Asirienilor, şi a intrat în Iuda şi a împresurat cetăţile întărite şi şi-a făcut planul ca să le răpească pentru el. 2Cronici 32

Palatul, construit de Sanherib, care a condus Asiria din 705 î.Hr. – 681 î.Hr.,a fost extins ulterior de către fiul său, Asarhadon (681-669 î.Hr.). Palatul a fost parțial distrus în timpul jefuirii orasului Ninive în anul 612 î.Hr..

Arheologii lucrează la intensitate maxima să salveze tot ce pot, pentru că tunelurile sunt instabile.

Îmi pot imagina cât de multe  a descoperit  Daesh (ISIS) acolo jos, înainte să ajungem aici.Noi credem ca au luat multe dintre artefacte, cum ar fi ceramica sau bucăți mai mici, si duse departe pentru a le vinde. Dar, ce au lăsat vor fi studiate și va adăuga o mulțime de informatii despre perioada aceea de timp,a declarat arheologul irakian Layla Salih, care supraveghează echipa care efectuează explorarea de urgență, pentru Telegraph.

Eforturile de distrugere au adus și unele beneficii pentru arheologi. Site-ul a fost în mare parte neexplorat,deși două eforturi anterioare de excavare au fost realizate, cel mai recent în 1950, arheologii nu au ajuns niciodată până la palat.

„Obiectele nu se potrivesc cu descrierile a ceea ce ne-am gândit ca fost acolo jos, deci distrugerea [ISISu-lui] ne-a dus de fapt la o descoperire fantastica”, a declarat Salih.Scrie BIN

Nota Bene:

Raman la parerea ca cele trei razboaie: Irak – Afghanistan – Siria, desfasurate (sau in curs) in Orientul Mijlociu, au avut ca scop in subsidiar si distrugerea unor dovezi arheologice majore care deranjeaza,pe langa scopul de JAF al bogatiilor solului si subsolului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s