Ierusalimul-Capitala eternă

A fost de-a dreptul jenant că SUA s-au abținut la Rezoluția ONU 2334 privind Israelul si „teritoriile ocupate”. Cred că a fost aproape de neiertat că nu au fost de partea Israelului în ceva ce a fost un act de ură antisemitică din partea ONU. Faptul că John Kerry a prezentat Israelul ca țap ispășitor a fost împotriva oricărui principiu al Americii.
Ce consecințe credeți că va suferi Israelul și Ierusalimul ?
Cred că rezoluția va fi inversată. Eu mă aștept ca Donald Trump și administrația sa să spună clar că, dacă se vor continua aceste acțiuni împotriva aliatului nostru, asemenea dovezi de ură antisemită, SUA vor ieși din ONU. Noi susținem aproape 25% din întreaga organizație.
Credeți că administrația Obama va merge din nou la ONU înainte de 20 ianuarie ?
Cred că toți suntem îngrijorați ca această administrație să nu se asemene cu un chiriaș care, înainte să părăsească apartamentul, sparge ferestrele, scoate instalațiile și găurește tavanul, doar ca să lase o dezordine cât mai mare pentru noul locatar. Asta e nesimțire. De asemenea, e ceva sub nivelul demnității postului de președinte. De-a lungul istoriei, președinții au încearcă să nu facă schimbări politice majore și de lungă durată care să împovăreze viitoarele administrații.
Cum credeți că va fi relația dintre administrația Trump și Israel ?
Cred că va fi un nou nivel de transparență, că ambele părți vor discuta onest despre probleme și că vor căuta împlinirea atât a intereselor propriilor țări, cât și ale aliaților lor.
Ce părere aveți despre propunerea administrației Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim ?
Legea țării noastre spune, încă din 1995, că ambasada va fi la Ierusalim, Toți președinții au amânat această decizie, de teamă că n-ar fi primită cu căldură. De ce acționăm întotdeauna potrivit presiunii din partea celor care comit acte teroriste ? De ce să nu acționăm potrivit cu ceea ce e drept și corect ?
Întrezăriți o schimbare în felul cum se vor relaționa la „Cisiordania”, cunoscută și ca Iudeea și Samaria ?
Cred că administrația Trump o va numi Iudeea și Samaria și va înceta să-i spună Cisiordania. Nu cred că vom mai auzi termenul „sub ocupație”. Israelul a mai fost sub ocupație, însă de către babilonieni, asirieni, romani, turci, britanici… A fost ocupat de o mulțime de popoare, dar aparține evreilor, iar faptul că ei locuiesc aici e ceva firesc. De aproape 4 000 de ani, aceasta a fost patria lor din punct de vedere istoric, biblic și politic. E un nonsens ca noi să susținem că altcineva are o pretenție asupra Ierusalimului.
Mai doriți să adăugați ceva, dle guvernator ?
Sunt foarte optimist cu privire la următorii ani. Cred că relația dintre SUA și Israel va fi îmbunătățită semnificativ, fiind bazată pe încredere și interese comune în combaterea terorismului și a răului, în lupta pentru lucruri importante pentru societate.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 162 – 21 ianuarie 2017 pe Alfa Omega TV.

Abbas s-a întâlnit cu Papa, si deschide  Ambasada la Vatican, respingand mutarea  Ambasadei SUA la Ierusalim.

Reclame

Un gând despre “Ierusalimul-Capitala eternă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s